Spalis 2016

YRA NENUTAUTĖJUSIŲ

            Šiaip jau Mažeikiai, kaip manoma, vientisą žemaitiškumą, žemaičių kalbą yra smarkiai praradę. Ir tai esą dėl to, kad toji didžiulė įmonė, kuri garsi ant viso svieto, iš viso svieto ir partraukė į čia visokių žmonių, išsilavinusių specialistų. Čia lengviau nei kitur buvę galima gauti butus. Gal taip ir buvo. Nežinau. Bet kad Mažeikiuose smarkiai išretėjusi žemaičių kalba - tai jau tikrai. Pati buvau ir pati girdėjau. Tačiau yra ir kuo pasidžiaugti: einant Naftininkų gatve širdį ir akis pradžiugino graži žemaitiška iškaba. Ir dar parašyta be klaidų! Pasiveizėkim.

Atrado niekam nežinomą akmenyną?

„Žemaitijos paveldui“ parašė Karolina POCIŪTĖ. Ji teigia neseniai netoli savo sodybos Mažeikių raj. Tirkšlių sen. Saldupio miške aptikusi labai įdomų akmenyną. Mergina pasakoja, kad akmenys išsidėstę puslankiu. Vieni mažesni, kai  kurie labai dideli, krūvelėmis, labai seniai nejudinti, apsamanoję. Sudėti ratukais ir kitokiomis formomis, bet nei vieno akmens nėra vieno ant kito, kiekvienas akmuo atskirai. „Bandėm matuoti lauką virgulėmis, jos sukasi ratu dideliu greičiu pagal laikrodžio rodyklę. Internete nieko apie šiuos akmenys neradau.

Kaip anykštėnai su žemaičiais į Vilnių važiavo

Profesoriaus aprašyto malonumo keliauti arkliais pavilioti šeši žemaičiai: Vaidotas Digaitis, Gediminas Digaitis, Marius Kleišmantas, Jadvyga Obrikienė, Greta Šalkauskaitė, Remigijus Žiauberis ir Arklio muziejaus atstovai Mindaugas Karčemarskas ir Vidmantas Banys kovo 2-5 d. su žemaitukų traukiamais vežimais iš Rumšiškių Liaudies buities muziejaus pro Dovainonių, Nemaitonių kaimus, Semeliškių miestelį, Užutrakio dvarą keliavo į Vilnių, į Kaziuko mugę.

Į žemaičių pasididžiavimą – Medvėgalį – su legendiniu alpinistu Vladu Vitkausku

2016 m. liepos 8 ir 9 dienomis vyko pėsčiųjų  žygis pietvakarių Žemaitijoje, Šilalės rajone.  Tai trečias ir savitas šiuo  pavadinimu žygis „Žemaitijos piliakalniais ir kūlgrindomis“.  Tai vienas iš įskaitinių 12–kos kasmetinių žygių Lietuvoje, organizuojamų Pėsčiųjų žygių asociacijos. Šio žygio organizatoriai: Pėsčiųjų žygių asociacija, Etninės kultūros globos taryba, Šilalės rajono savivaldybė.

Pasaulio ŽEMAIČIŲ dienos 2016 Skaudvilėje

  Liepos 15 dieną Skaudvilėje vyko renginiai, skirti „Pasaulio žemaičių dienoms 2016“ paminėti.
       Pirmasis renginys prasidėjo Skaudvilės gimnazijoje, kurioje atidaryta dailininko, Tauragės garbės piliečio Alfonso Čepausko darbų galerija. Vėliau renginio dalyviai rinkosi į skverą prie seniūnijos, kuriame atidengtas paminklas žemaičių kunigaikščiui Alminui, vadovavusiam žemaičiams 1260 m. Dorbės mūšyje. Skaudvilės seniūnas Virginijus Būdvytis pristatė skaudviliškio tautodailininko Jono Jankausko išdrožtą šio kunigaikščio skulptūrą.